Døden er ofte et emne, der bliver undgået – indtil det simpelthen ikke kan undgås mere. På et eller andet tidspunkt bliver man konfronteret med det, og det gør børn også, og så er det vigtigt, at man håndterer det på den rigtige måde. Det er en yderst svær samtale at have med sine børn, men det er en nødvendighed. Vi har derfor talt med denne bedemand i Esbjerg om emnet. Bedemænd har nemlig et helt unikt indblik i sorg, og han eller hun er en stor hjælp, når der skal planlægges og gennemføres en begravelse eller bisættelse.

Døden må ikke være et tabu

Det første råd er, at det er yderst vigtigt, at døden ikke bliver tabubelagt. Helt små børn kan selvfølgelig ikke forstå døden som begreb, men de kan f.eks. godt forstå at ens kat f.eks. er væk. Det er dog først, når et barn opnår en alder på 6-7 år, at det begynder at forstå, at katten ikke kommer tilbage igen.

Dyr har en stor betydning for familien, men de har trods alt ikke samme betydning for børn som et menneske, de har kørt – og dyr er derfor en god måde at tale med børn om døden på. Man kan f.eks. fortælle sit barn, at hunden blev gammel og dens hjerte blev træt – og så kan man endda holde en lille begravelse, så barnet kan lære at sige farvel. Det er sådanne små samtaler, der gør, at barnet senere hen bedre kan forholde sig til, at der nu er tale om en person.

Det er vigtigt at være konkret

Når man taler om døden, er det vigtigt, at man er konkret i sine udsagn – især hvis der er tale om børn i den helt unge alder. De forstår ikke ting som himlen, sjælen og så videre, så det er vigtigt, at man gør det klart, at den afdøde er væk og ikke kommer tilbage – selvom det i mange tilfælde kan være lettere at sige, at bedstemor eller bedstefar er i himlen. Det kan nemlig gøre, at barnet tror at bedstemor/bedstefar kun er væk i et stykke tid og kommer tilbage.

Det er okay at græde

Når man taler om døden, er det helt okay at græde sammen med sit barn. Det er helt i orden at vise følelser, så længe man forklarer, hvorfor kan er ked af det og gør det klart at man kommer til at savne en person rigtig meget.

Vær opmærksom på dit barn

Det er også meget vigtigt, at man er opmærksom på, hvordan barnet håndterer et dødsfald. Børn kan nemlig godt gå tilbage i tidligere udviklingsfaser, hvis de ikke helt forstår, hvad der sker. Så hold øje, og hun ellers på at være ærlig, konkret og støttende igennem sorgen.