Følgende artikel er udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Den jyske havneby Esbjerg har længe været kendt for sin rolle i dansk fiskeri og havnearbejde, men med årene er det efterhånden blevet en mindre og mindre del af byens identitet. Og netop derfor har man da også fra byens side valgt, at man vil bruge mere energi på at hjælpe byens iværksættere, så man – ligesom landets større studiebyer – kan få gavn af et vækstende iværksættermiljø.

For selvom Esbjerg er en by funderet på gamle og stolte traditioner, er det også en by, der i takt med udviklingen skal moderniseres, så man er konkurrencedygtig i den danske havneby.

I artiklen her kigger vi ind i nogle af de tiltag, Esbjerg by har sat i søen i kampen for et bedre iværksættermiljø for nye iværksættere og ivrige unge. Læs med videre – det kunne jo være, det var dig, der fik gavn af byens mange nye tilbud.

Nyt iværksætterprogram skal hjælpe uerfarne iværksættere

En af de mest hyppige årsager til, at et iværksætteri ikke bliver en succes, er, at man som iværksætter ikke har den erfaring, der kræves, for at man kan få en solid forretning. Og denne problemstilling har man taget hånd om i Esbjerg.

For med et nyt program for iværksættere, samler man erfarne erhvervsfolk til at skulle hjælpe ivrige unge, der ellers kan risikere at blive en del af den kedelige statistik over fejlende iværksættere.

Programmet går i korte træk ud på, at man som start-up har mulighed for at få sparring med nogle, der har en økonomisk, ledelsesmæssig eller forretningsudviklende kompetence, der kan være central for iværksætterens succes. Denne sparring udføres af en såkaldt ”mentor”, og så længe det er relevant for iværksætteren, faciliterer Esbjerg relationen mellem iværksætter og mentor, så der er størst mulig chance for succes.

For iværksætteriet i Esbjerg kan programmet allerede siges at have haft succes. For selvom det er relativt nyt, er der på nuværende tidspunkt allerede flere virksomheder, som eksisterer og vækster med afsæt i et mentorforløb i programmet. Eksempelvis har en busplatform, der blandt andet specialiserer sig inden for at tilbyde kørsel med bus til 20 personer, nu kontor og flere ansatte – blandt andet på grund af det tilbud, der tilbydes fra byens side.

Flere og flere vil komme til for dette tilbud

Foruden at hjælpe byens egne unge, skal tilbuddet om sparring og mentorforløb også være med til at trække andre ivrige unge til kommunen. For på den måde skaber man også et miljø, der er både alsidigt og adspredt.

Esbjerg har alene i forbindelse med næste år store forventninger til projektet. Og med de erfarne mentorer fra byen til at hjælpe, skulle det gerne være en netværksmulighed, der også efterfølgende skulle kunne tiltrække interesserede investorer, der foruden at investere tid måske kunne blive interesseret i at investere kapital også.

Går man selv med en iværksætter i maven, er det i hvert fald en undersøgelse værd – og med den hidtidige track-record er det faktisk ikke helt ringe sammenlignet med nogle af de iværksætterprogrammer, man ser rundt omkring i de danske studiebyer.