Der er penge at spare, når du skal vælge ladeløsning til din elbil. Der er en række ting, du skal overveje, hvis du er ny elbilist eller tænker på at skifte ladeløsning. 

Her på siden bliver du guidet gennem de forskellige muligheder, så du kan kan vurdere, hvilken type strøm til elbil, du skal vælge. 

Hvad er en ladeløsning, og hvilke typer findes der? 

En ladeløsning er den metode, du bruger til at oplade din elbil. Overordnet findes fire muligheder, når det kommer til opladning:

Ladeboks med serviceaftale

Det er muligt at få en serviceaftale til din ladeboks, hvis du enten har købt eller lejet den. Når du opretter en serviceaftale med en ladeoperatør, kan du få refusion af den strøm, du lader op for derhjemme via din ladeoperatør. 

Ladeboks uden serviceaftale

Hvis du køber din egen ladeboks og undlader en serviceaftale, har du ikke mulighed for at modtage refusion for dine udgifter til strøm. Dette kan være en fordel, hvis du har elvarme eller solceller på dit hus og har et mindre kørselsbehov. 

Her kan du læse mere om, hvem der kan få refusion.

Opladning med et abonnement

Med et abonnement betaler du en månedlig ydelse for at lade din elbil både hjemme og ude. Prisen kan eksempelvis være 1599 kroner per måned. 

Hertil skal du være opmærksom på, at omkostningerne ved oprettelse kan variere fra 0 til 10.000 kroner. Det afhænger af, om du tegner abonnement i forbindelse med bilkøb eller separat.

Offentlig opladning

Hvis du udelukkende lader offentligt, vil du betale for din strøm til elbil på nogenlunde samme måde, som når du tanker benzin. Her vil du typisk betale for dit forbrug via en app, der viser strømpris, og hvor der er ledige standere. Ved offentligt opladning kan du være nødsaget til at benytte dig af flere forskellige udbydere for at finde en ledig stander. 

Gennemsnittet sparer penge med en ladeboks med serviceaftale 

Den gennemsnitlige danske bilist kører mellem 16.000 og 20.000 kilometer om året. Hvis du kører over 35.000 kilometer årligt, kan opladning med et abonnement give mening for dig. 

For størstedelen af elbilister, der enten bor i hus, rækkehus eller har et sommerhus, sparer man penge på at vælge en ladeboks med en serviceaftale. Her kan du lade, når strømmen er billigst og har mulighed for at få refusion for den strøm til elbil, som du bruger